Un compus din canabis (canabigerol CBG) ar putea fi o armă în lupta împotriva superbacteriilor

Un compus din canabis (canabigerol CBG) ar putea fi o armă în lupta împotriva superbacteriilor />

S-a descoperit că un compus aflat în plantele de canabis elimină bacteriile rezistente la antibiotice, lucru care dă speranțe în găsirea  unor noi arme în lupta împotriva superbacteriilor.

Oamenii de știință au examinat cinci compuși din canabis pentru proprietățile lor antibiotice și au descoperit că unul, cannabigerolul (CBG), a fost deosebit de puternic la uciderea Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), una dintre cele mai frecvente infecții spitalicești.

Testele din laborator au arătat că CBG, care nu este psihoactiv, a ucis microbii MRSA (Stafilococul auriu meticilino-rezistent) deosebit de rezistent la antibiotice și care adesea conduce la infecții repetate. Compusul a eliminat, de asemenea, „biofilmele” greu de modificat ale MRSA care se pot forma pe piele și pe implanturi medicale.  

După ce au văzut cât de eficientă era substanța împotriva bacteriilor în laborator, cercetătorii au decis să testeze capacitatea CBG de a trata infecțiile la animale. Într-un studiu care nu a fost încă publicat, oamenii de știință au descoperit că CBG vindecă șoarecii de infecții cu MRSA la fel de eficient precum ca vancomicina, un antibiotic considerat ca ultimă linie de apărare împotriva microbilor rezistenți la medicamente.

Eric Brown, un microbiolog care a condus studiul la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, a declarat “canabinoizii sunt, în mod clar, compuși asemănători medicamentelor”. A remarcat însă  că „Este multă muncă de realizat pentru a explora potențialul cannabinoizilor ca antibiotice, din punct de vedere al siguranței”, a spus el.

Disponibil in Romania doar aici >>> click pentru detalii si pret

Rezistența la antibiotice a devenit o amenințare majoră pentru sănătatea publică. Fostul Ministru al Sănătății din Angliei, Dame Sally Davies, a declarat că pierderea eficienței antibioticelor ar duce la „scenarii apocaliptice”, cu pacienți care mor din cauza infecțiilor de rutină și cu operații care devin prea riscante pentru a putea fi efectuate.

În cadrul studiului, cercetătorii descriu modul în care răspândirea rapidă la nivel global a rezistenței la medicamente, cauzată de microbii care dezvoltă mutații care îi protejează împotriva antibioticelor, a determinat o nevoie urgentă de a explora noi surse de medicamente. Printre antibioticele utilizate astăzi, cele mai noi sunt realizate pe baza descoperirile făcute în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Bacteriile se încadrează în două clase, în funcție de structura celulelor lor. Bacteriile MRSA sunt cunoscute sub numele de bacterii gram pozitive și au o singură membrană celulară groasă. Bacteriile gram negative diferă prin faptul că au membrane celulare interioare și exterioare, ceea ce le face mai greu de tratat. Pe lista prioritară a Organizației Mondiale a Sănătății cu bacterii rezistente la medicamente, clasificate drept prioritate „critică” sunt gram negativele, și anume Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa și Enterobacteriaceae.

Eric Brown a descoperit că CBG și alți canabinoizi nu au funcționat bine împotriva bacteriilor gram-negative multi-rezistente. Dar echipa a continuat să arate că atunci când CBG a fost utilizat cu cantități mici de polimixină B, un antibiotic existent care rupe membrana exterioară a bacteriilor gram negative, compusul de canabis a distrus agenții patogeni rezistenți la medicamente.

Mark Blaskovich, care studiază compuși din canabis la Universitatea din Queensland, a spus despre canabis că pare a fi deosebit de bogat în antibiotice, deși alte plante precum arborele de ceai, usturoiul și condimentele turmeric și curcurmină conțin și antibacteriene.

"Acestea sunt făcute probabil ca un mecanism de apărare pentru a proteja planta de infecții bacteriene și fungice, dar până în prezent nu au fost foarte utile pentru infecțiile umane, deoarece acestea funcționează cu adevărat doar în afara corpului", a spus el. „Asta face ca acest nou raport să aducă  dovezi interesante, că CBG este capabil să trateze o infecție sistemică la șoareci.”

Sursa:  https://www.theguardian.com

Foto: https://unsplash.com/