Ulei CBD Canabis

Uleiul de Canabis, tratament pentru cancerul pancreatic? Un studiu care poate avea „un impact major”, conform unui cercetător de la Harvard

Uleiul de Canabis, tratament pentru cancerul pancreatic? Un studiu care poate avea „un impact major”, conform unui cercetător de la Harvard

Cancerul pancreatic reprezintă doar 3% din numărul de cazuri de cancer din America.  Se prevede însă a fi a doua cauză de deces datorată cancerului până în 2020. Asta din cauza unei rate de supraviețuire pe un an de doar 20% și a ratei de supraviețuire pe cinci ani mai mică de 8%.

Știrile despre această boală tind să fie descurajatoare. Totuși, în ultimul timp, oamenii de știință de la Dana-Farber Cancer Institute au lansat câteva vești bune. În studiul lor publicat în revista “Frontiers of Oncology”, cercetătorii au dezvăluit un lucru. Un compus care se găsește în canabis a demonstrat „potențial terapeutic semnificativ” în tratamentul cancerului pancreatic.

Desfășurare studiu

Substanța, numită FBL-03G, este un derivat al „flavonoidului” canabis – denumirea unui compus natural care se găsește în plante, legume și fructe. Același, care, printre altele, le oferă culoarea vibrantă. Flavonoidele din canabis au fost descoperite în 1986 de un cercetător londonez, Marilyn Barrett. Ulterior, s-a demonstrat că au beneficii antiinflamatorii.

Oamenii de știință bănuiau de mult că flavonoidele din canabis pot avea potențial terapeutic. Deoarece acestea constituie doar 0,14% din plantă, ar fi nevoie de câmpuri întregi de plante cultivate pentru a extrage cantități suficiente. Acest lucru s-a schimbat recent, când oamenii de știință au găsit o modalitate de a manipula genetic flavonoidele. Au făcut astfel posibilă cercetarea beneficiilor acestora.

Cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute au decis să ia potențialul terapeutic al uneia dintre aceste flavonoide, FBL-03G, și să-l testeze. Au ales să-l testeze pe unul dintre cele mai mortale cancere, printr-un experiment de laborator. Rezultatele, potrivit lui Wilfred Ngwa, profesor asistent la Harvard și unul dintre cercetătorii studiului, au fost „majore”.

Concluzii studiu

„Concluzia cea mai semnificativă este aceea că administrarea orientată către tumoare de flavonoide, derivate din canabis, a permis distrugerea atât a celulelor tumorale locale cât și metastatice. Astfel, a crescut semnificativ rata de supraviețuire în cazul cancerului pancreatic”, spune Ngwa pentru Yahoo Lifestyle. Acest lucru are o importanță majoră. Asta deoarece acest tip de cancer, cel pancreatic, este deosebit de refractar la terapiile actuale.

Ngwa spune că studiul este primul care a demonstrat acest potențial nou tratament cu uleiul de canabis pentru cancerul pancreatic. Savantul a mai aflat, de asemenea, că flavonoidul FBL-03G este capabil să atace și alte celule canceroase. „Am fost destul de surprinși să vedem că medicamentul ar putea inhiba creșterea celulelor canceroase din alte părți ale corpului. Iar acele parți să nu fi fost vizate de tratament”, spune Ngwa. „Acest lucru sugerează că sistemul imunitar este implicat și în prezent investigăm acest mecanism”.

Acest lucru este important, spune Ngwa. Acest tip de cancer, pancreatic, este adesea diagnosticat în stadii avansate, când deja s-a răspândit în organism. Flavonoidele par a fi capabile să ucidă alte celule canceroase, ceea ce poate însemna că speranța de viață a celor cu această afecțiune ar putea crește.

Următorul pas pentru cercetătorii de la Harvard este finalizarea studiilor pre-clinice care sunt în curs de desfășurare. Acestea, speră Ngwa, să fie finalizate până la sfârșitul anului 2020. Acest lucru ar putea pregăti condițiile pentru testarea noului tratament pe subiecți umani. Acest lucru ar oferi speranță unor oameni care au mare nevoie de ea.

„Dacă este tradus cu succes clinic, acest lucru va avea un impact major în tratamentul cancerului de pancreas”, spune Ngwa.

Sursa:  https://www.yahoo.com

Foto: www.freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *