Sună-ne la 0747 256 346 și îți facem o recomandare personalizată pentru ulei de canabis și produse cu CBD.   

Un studiul arată cum poate fi util CBG în uciderea bacteriilor rezistente la antibiotice, existente în spitale

Un studiul arată cum poate fi util CBG în uciderea bacteriilor rezistente la antibiotice, existente în spitale />

Un studiul arată cum poate fi util CBG în uciderea bacteriilor rezistente la antibiotice, existente în spitale

Cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada au publicat recent o lucrare care descrie cum cannabigerolul, canabinoidul comun cunoscut sub numele de CBG, a ucis o varietate de tulpini de MRSA, bacteriile rezistente la antibiotice. Cercetătorii, conduși de Eric D. Brown, au mers mai departe decât studiile anterioare, testând CBD pe rozătoare. Rezultatele lor ar putea fi primul pas în transformarea CBG în cel mai nou antibiotic de pe piață.

Bacteriile intraspitalicești, o problemă gravă în spitale

Aceste bacterii reprezintă o problemă bine cunoscută în spitalele din întreaga lume. Una din trei persoane poartă în nas bacteriile stafilice - Staphylococcus aureus. Stafilococul auriu este o bacterie obișnuită, care rămâne, în general, inofensivă dacă nu ajunge într-o rană deschisă, caz în care poate provoca o infecție uneori mortală.

Majoritatea infecțiilor cu stafilococ sunt tratate cu succes cu antibiotice. Însă de-a lungul anilor, o formă  de stafiloc rezistentă la antibiotice, cunoscută sub numele de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) a devenit un adevărat pericol.

Aproximativ 5 din 100 de persoane sunt purtători de astfel de bacterii. Infecțiile cu stafilococ auriu sunt în general ușoare, dar dacă este rezistent la antibiotice, sunt greu de tratat și pot deveni mortale. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care stafilococul ajunge la persoanele care au deja sisteme imunitare afectate, cum ar fi persoanele expuse la el în spitale.

Acest stafilococ reprezintă, cel mai frecvent, o infecție a pielii și a țesuturilor moi, poate provoca umflături și răni. Poate provoca însă și răni înfiorătoare, care ucid încet țesutul pe care bacteriile trăiesc.

 Termenul de „necrotizare” este folosit pentru a descrie efectele cauzate de aceste infecții. Stafilococul poate ucide oasele, poate face găuri în plămâni și poate provoca infecții mortale ale sângelui și inimii. Medicii din întreaga lume caută cu disperare opțiuni de tratament care să îl poată opri. Din păcate, noi antibiotice sunt greu de găsit. Ultimul antibiotic a fost dezvoltat în urmă cu peste 30 de ani.

Canabisul ca agent antibacterian

Cercetătorii cunosc proprietățile antibacteriene ale canabisului de zeci de ani. Studiile inițiale nu descoperiseră însă care compuși specifici erau responsabili pentru efectele pe care le vedeau. Cercetările recente au început să descompună exact care canabinoizi sunt eficienți împotriva bacteriilor.

Echipa de la Universitatea McMaster a testat 18 canabinoizi împotriva celor mai comune tulpini de stafilococi și a constatat că aproape toate au o anumită eficacitate împotriva bacteriilor.

Cei mai eficienți au fost canabinoizii CBG, CBD, CBN, CBCA, Δ9-THC și C8-THC. Ei au ucis bacteriile la concentrații suficient de scăzute pentru a justifica investigarea ulterioară, CBG arătând eficacitate la concentrații deosebit de mici.

Abilitatea CBG de a ucide stafilococul auriu

Unul dintre motivele pentru care MRSA este atât de greu de tratat este biofilmul pe care celulele bacteriene îl crează pentru a se proteja.

Biofilmul este ca o armură a bacteriilor. CBG nu numai că ajută la prevenirea formării armurii, dar o poate și îndepărta. Ceea ce ar putea fi motivul pentru care este eficient în uciderea stafilococului auriu la concentrații relativ mici.

Dar CBG face același lucru și cu celulele sanguine? Dacă ar face acest lucru ar fi un semn de toxicitate și ar ănsemna oprirea cercetărilor ulterioare. Cercetătorii au expus celulele roșii din sânge la CBG, iar celulele au rămas sănătoase. Deci se pare că CBG poate desface armura stafilococului, dar lasă celulelor noastre sanguine intacte.

Tratarea „rezistenților” la antibiotice

O preocupare majoră legată de potențialele antibiotice sunt trucurile pe care bacteriile le pot face pentru a diminua eficiența antibioticelor. Primul dintre acestea implică celulele bacteriene latente numite celule rezistente. Acestea sunt rezistente la antibiotice și se pot reactiva după ce antibioticul a dispărut, reinfectând gazda. CBG a ucis toate celulele rezistente, în laborator în termen de 30 de minute.

O altă modalitate surprinzătoare prin care bacteriile scapă de antibiotice este prin mutarea rapidă a apărării împotriva anumitor medicamente. Așa a evoluat o bacterie relativ inofensivă precum stafilococul auriu  într-o infecție mortală.

Cercetătorii au creat modele pentru a vedea cât de rapid s-ar adapta stafilococul auriu la CBG. Nu s-a adaptat. CBG a rămas eficient împotriva MRSA, chiar și atunci când cercetătorii au încercat să îl facă să devină o tulpină rezistentă. Acest lucru este vital în dezvoltarea unui antibiotic care să funcționeze pe termen lung.

Tratarea stafilococului auriu rezistent la antibiotice pe oameni

Odată ce un compus a demonstrat eficacitatea în laborator, următorul pas este testarea acestuia pe animale. Și asta este exact ceea ce au făcut cercetătorii McMaster. Au tratat șoareci cu CBG și au descoperit că a redus infecția bacteriană a animalelor cu aproximativ jumătate.

Cea mai eficientă doză la uciderea bacteriilor a fost de 100 mg / kg de CBG injectat. Asta înseamnă o doză destul de mare, dacă luăm în calcul dimensiunea umană. 100 mg / kg ar reprezenta aproximativ o pătrime de CBG pur pentru un om de 154 de kilograme. Este o doză destul de mare și  în general, nu se injectează canabinoizi oamenilor. Aplicațiile medicale ale canabinoizilor au fost cel mai adesea orale, oromucozale sau intranazale. Acestea sunt probleme care trebuie abordate în studiile ulterioare.

Echilibrarea eficacității cu siguranța

 „Antibioticele sunt administrate în mod obișnuit la doze mult mai mari decât alte medicamente și sunt, de obicei, dozate pentru a obține niveluri mult mai mari la om decât majoritatea altor medicamente”, a scris cercetătorul principal Eric D. Brown, dar “nevoia de doze mari de antibiotice pentru obținerea eficacității este deseori în contradicție cu nevoia de siguranță și tolerabilitate. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu apar antibiotice noi. Este greu să obții atât eficacitatea, cât și tolerabilitatea. Acesta este, desigur, motivul pentru care stafilococii rezistenți la antibiotice rămân o problemă”.

Chiar dacă este un drum lung până la momentul în care CBG să fie aprobat să trateze stafilococul auriu rezistent la antibiotice, este posibil să vină o zi în care să putem folosi plante pentru a opri bacterii atât de periculoase.

studiul aici: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsinfecdis.9b00419

Sursa: https://www.leafly.com

Foto:  https://www.pexels.com/